Perfekcyjną wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa pragnie wina, który nienagannie połączy się z wypiekanym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeżeli uważasz o czerwonym winie, masz rację, jednakowoż które z nich będzie w największym stopniu właściwe? Przeważnie jest tak, że najodpowiedniej dostosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tutaj zdołałoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma masywny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o odpowiedniej strukturze pasującej do dania.
włoskie jedzenie w Krakowie
Recepta na sos pomidorowy do makaronu
• Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i w szeregu przypadków mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
• Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje wiele przeróżnych odmian winogron (i mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
• Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno trochę o wiele bardziej poszaleć.
• Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, lecz również Sangiovese, Negroamaro, czy też Nero d’Avola.
Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odnaleźć wino, które nie smakowałaby dosyć odpowiednio z serem, w takim razie zamiast tego porządniej pomyśleć o dobraniu porządnego jako o okazji do tego, żeby spróbować nieco o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Prócz tego lżejsze czerwone wina z są następnym olśniewającym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeśli w sosie są grzyby lub warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których warto spróbować: jeśli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana bądź Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.